2011. szeptember 4., vasárnap

Marcus Aurelius - Rossz érzések ellenszere


Marcus Aurelius: Rossz érzések ellenszereMarcus Aurelius - Rossz érzések ellenszere
“Ne ijeszd el magad az élettől azzal, hogy csupán a gondokról s a bajokról képzelegsz. Ne vetítsd előre még nem létező, se ne éleszd újra letűnt bajaidat. Amikor gondok kínozzák sorsod, tedd fel a kérdést: mi az, ami most elviselhetetlen? A választ magad előtt is szégyellni fogod - sem a jövő, sem a múlt nem nehezedik rád, mindig csak a jelen. Az előbbi talán be sem következik, az utóbbi pedig már régen elmúlt. A jelen súlya a kisebbik, ha körülhatárolod. Milyen ember az, aki még a jelent sem képes önmagában elviselni? - Ha félreteszed, ami bánt, máris a legnagyobb biztonságban érezheted magad.
Vajon ér-e annyit bármilyen dolog, hogy lelked rosszul érezze magát miatta? Találsz-e valamit, ami miatt érdemes a bánkódáshoz lealacsonyodnod; sóvárgó, magába süppedő arccal csüggedned valami mulandó felett?
Emberrel nem történhet meg, ami nem emberi; ahogyan ökörrel, szőlővel, kővel nem eshet meg olyasmi, ami ökörhöz, szőlőhöz, kőhöz nem illik. Isten nem sújt olyannal, ami elviselhetetlen.
Ha egy külső jelenség bánt, tulajdonképpen nem maga a jelenség nyugtalanít, hanem a róla alkotott elképzelésed. Márpedig csak tőled függ, hogy ezt megszüntesd. Ha a rossz érzés oka a lelkedben rejlik - tulajdonoddá, elválaszthatatlan részeddé lett -, ugyan ki akadályozhatná meg hogy hibás felfogásodat magad orvosold? Amikor nem teheted meg, amit helyesnek tartasz, nem okosabb-e megújult erővel tevékenykedni, mint felette bánkódni?
Ha megtetted, amit tenned kell, az eredménytelenség oka nem benned rejlik. A dolgokat elfogadni tudni annyi, mint helyesen értelmezni. Ha ezt megértetted, semmi felett nem kell bánkódnod: az út a te utad, a természet mérte rád - neked csak járnod kell rajta.”

Forrás: thesecret.hu

7 megjegyzés:

Hólabda írta...

Tetszik ennek a filozófusnak a gondolatvilága.
Bár nehéz lenne ezen elvek szerint élni. Túl rohanó a világunk.

Rózsa írta...

Nagyon találó és hasznos gondolatok, sajnos mi emberek, ilyenek vagyunk, mindig találunk valami problémát, melyen idegeskedünk, bánkódunk és nem fogjuk fel, ha nem tudunk változtatni a dolgon, kár rajta idegeskedni mert ez meggátol bennünket, hogy élvezzük a jelent, mert az sem tart sokáig, holnap már múlt lesz...
Szép napot kedves Anikó:)

online-lehetőségek írta...

Köszönöm igen elgondolkodtató , de hasznos irásnak találtam :)

Anikó/Ann írta...

Igazak és jók ezek a gondolatok,de sajnos ezeket betartani lehetetlen,hisz nem egyedül vagyunk.Körülvesznek bennünket családtagjaink,rájuk nézve önzőnek tűnne,ha magunkra alkalmaznánk,ezeket a gondolatokat.Én úgy vagyok,az ö gondjaik bajaik,örömük,az enyémek is.Köszönöm,hogy megosztottad velünk.

carpe diem írta...

A 21. században MAGYARORSZÁGON szinte lehetetlen emberarcú világot teremteni!Minden a hatalomról, a pénzről, a kiszolgáltatott létről szól. Nem lehet csak a lelki békét óvni, mert mindent manipulálnak!

online-lehetőségek írta...

Egyetértek veletek Anikó, Carpe diem, az igazság az,hogy nekem- számomra jólesnek ilyen írásokat olvasni , tudom sok mindent nem lehet megvalósítani, mert nem lehet, de az ember lelkének amikor ilyen gondolatokat, megfogalmazásokat olvas igenis jólesik arra az adott időre még ha ez csak egy pillanat is.:))

annalíz írta...

Engem az gondolkodtat el, hogy mennyire időtálló gondolatok ezek...

Kedves Olvasóim köszönöm, hogy olvassátok a blogomat

Köszönöm a látogatást visszavárlak!